Login
Close
Inloggen

Blog HR

⏱️ Leestijd 3,5 minuten

‘Werken van 09:00-17:00 of ergens tussen 07:00-22:00?'

Elk jaar op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid. Ter herdenking van de aangenomen wet op 1 mei 1886 in Amerika, om de achturige werkdag vast te leggen. Sinds de coronacrisis zijn we de "standaard" achturige werkdag een beetje kwijtgeraakt en zijn flexibele werktijden steeds vaker de norm.

Maar is dit wel een positieve verandering? Wie maakt en controleert dit beleid? En hoe ga jij als HR-verantwoordelijke hiermee om?  In deze blog zoomen we in op deze vragen, zodat jij op de hoogte bent van hoe werkend Nederland naar deze kwestie kijkt en hoe jij hier het beste op kunt inspelen.

 

Zijn flexibele werktijden een positieve of negatieve verandering?

Flexibele werktijden is een trend die steeds meer bedrijven omarmen om werknemers meer vrijheid te geven. Werknemers kunnen hierdoor hun werkschema naar hun privéleven indelen. Voor werknemers kan dit fijn zijn, omdat zij meer rust en minder stress in hun leven kunnen creëren. Bijvoorbeeld door een uurtje later te beginnen met werken, zodat zij hun kinderen makkelijker naar school kunnen brengen. Of juist eerder te beginnen met werken, om in de middag lekker te sporten.

Een ander voordeel van flexibele werktijden is dat een werknemer zelf zijn of haar dag kan indelen. Sommige medewerkers zijn bijvoorbeeld productiever in de ochtend, terwijl andere medewerkers juist in de avond meer werk verzetten. Dit zorgt ervoor dat zij efficiënter en effectiever werken.

Aan de andere kant zijn er ook nadelen aan flexibele werktijden. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om samen te werken met collega’s, omdat je elkaar misloopt door verschillende werktijden. Goed samenwerken is vaak cruciaal voor goede resultaten. Als medewerkers elkaar meer mislopen, zullen zij zich ook minder aan elkaar binden. Hierdoor kan het moeilijker worden om een team te vormen. Een ander potentieel nadeel van flexibele werktijden is dat het voor sommige medewerkers moeilijker kan zijn om zichzelf te motiveren. Als zij niet op vaste tijden op het werk hoeven te zijn, kan het moeilijker zijn om een consistent werkritme te vinden en zichzelf gemotiveerd te houden.

 

Wie controleert dit en wie maakt dit beleid?

Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben we gekeken naar de meningen van werkend Nederland. Uit een poll op LinkedIn blijkt dat de verwachting is dat het beleid in overleg gemaakt wordt. Het is begrijpelijk dat werknemers graag flexibelere werktijden willen, maar het is niet praktisch als een werknemer beslist om te werken van 20:00 tot 04:00 uur. Dit komt doordat er op dat moment misschien niet gemaild kan worden of overlegd kan worden met collega's.

Daarom is het belangrijk dat jij als HR-medewerker in gesprek gaat met de werknemer om de behoeften te begrijpen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je als HR-verantwoordelijke bewaakt dat de werktijden niet te veel afwijken van de normale werkuren. Dit kan de kwaliteit van het werk kan aantasten. Het is van belang dat HR-medewerkers het beleid niet opleggen, maar in plaats daarvan in overleg gaan met de werknemers en samen een passend beleid opstellen.

 

Hoe ga jij hier vanuit HR mee om?

Wetende dat jij dat beleid samen met de medewerkers zal gaan maken sta je als HR-verantwoordelijke voor de uitdaging om de voor- en nadelen van flexibele werktijden te bewaken. De voordelen van flexibele werktijden zijn duidelijk: werknemers kunnen hun werkschema beter afstemmen op hun privéleven.

De nadelen zijn echter lastiger te tackelen. Als HR-verantwoordelijke moet je ervoor zorgen dat er goede online communicatiemiddelen beschikbaar zijn voor alle medewerkers en dat ze weten hoe ze deze moeten gebruiken. Op deze manier kan het samenwerken tussen medewerkers ook online voortgezet worden en kunnen medewerkers makkelijker contact met elkaar houden, ondanks verschillende werktijden.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk wordt dit vaak niet goed doorgevoerd binnen bedrijven. Dat resulteert in medewerkers die vaak niet weten hoe ze online samenwerking effectief kunnen inzetten.

 

Wat moet jij als HR-verantwoordelijke doen?